Blinkende kranen tillen uw badkamer of keuken meteen naar een hoger niveau. Jammer genoeg durft kalk weleens roet in het eten gooien. Worden uw kranen, uw douchekop of uw handdoucheset ontsierd door watervlekken of kalkaanslag? Daar kunt u perfect iets aan doen. Uw kraanwerk zorgvuldig onderhouden en schoonmaken is niet alleen belangrijk omwille van het uitzicht, maar ook om van onze garantie te kunnen genieten. Schade en klachten door onzorgvuldig gebruik of reiniging vallen namelijk niet onder onze garantiebepalingen.

U doucht wellicht dagelijks, en ook uw kranen verdienen elke dag de nodige aandacht. Niet alleen kalk, maar ook huidverzorgingsproducten zoals shampoo en douchegel kunnen namelijk heel wat schade veroorzaken. De meeste Paffoni-artikelen zijn gemaakt van verchroomd messing of messing met een andere afwerking (AC, BR, RM, MC, NO, BO, ST, ROSE, HG, HGSP, NKN, NKNSP, WG). Om watervlekken, kalkaanslag of andere problemen te voorkomen, volstaat het veelal om ze goed af te spoelen na gebruik en ze met een zachte doek droog te wrijven.

Heeft u iets meer tijd? Dan loont het de moeite om een onderhoudsproduct of een licht, niet-schurend schoonmaakmiddel aan te brengen op uw zachte doek (groene zeep is bijvoorbeeld een perfecte keuze) en uw kraanwerk grondiger te poetsen. Meteen goed naspoelen met schoon water, droogwrijven en klaar. Ook douchekoppen, handdouchesets en thermostatische binnenwerken moet u regelmatig op die manier schoonmaken – niet alleen om te garanderen dat ze er mooi blijven uitzien, maar ook om blokkades door kalkaanslag te voorkomen.

Heeft kalk uw kraanwerk toch te pakken gekregen? Dan is ZACC078, het antikalkmiddel van Paffoni, de beste remedie. Enkele tips:

  • Breng reinigingsmiddelen nooit rechtstreeks op uw kraanwerk aan, maar op een zachte doek of een spons.
  • Laat het schoonmaakmiddel niet langer dan nodig inwerken (het is in geen geval de bedoeling om het urenlang te laten intrekken).
  • Spoel na elke poetsbeurt uitgebreid na: er mag absoluut geen reinigingsmiddel achterblijven op uw kraan of douchekop.
  • Wrijf uw kraanwerk droog … en geniet van de glans.

Hoewel zuur een noodzakelijk bestanddeel vormt van elk reinigingsmiddel tegen kalkaanslag, zijn chroom en andere afwerkingen erg gevoelig voor agressieve zuren. Paffoni raadt dan ook enkele reinigingsproducten ten stelligste af:

  • Reinigingsmiddelen die chloor, zout- of azijnzuur bevatten, of een ander schadelijk zuur.
  • Fosforhoudende (professionele) reinigingsmiddelen.
  • Agressieve reinigingsmiddelen, schuurmiddelen, schuursponsjes en microvezeldoeken.

Ook verschillende schoonmaakmiddelen mengen is geen goed idee.

Wist u trouwens dat waterontharders, die de hoeveelheid kalk in ons leidingwater beperken, ook hun schaduwzijde hebben? Tijdens het verwarmen van zacht water ontstaan er immers calciumionen, met zowel zure als basische eigenschappen. Zacht water heeft hierdoor een hogere zuurgraad. Zodra het water opdroogt, doet het zuur zijn invretende werk …

Azijn is slecht voor uw kraanwerk, maar ook uw badkuip reinigt u beter niet met dit huis-tuin-en-keukenmiddeltje. Wie de azijn per ongeluk uit het oog verliest en zijn bad niet tijdig schoonspoelt, weet meteen waarom: azijn laat niet alleen de kalk, maar ook het glazuur verdwijnen.